Finlands Natur

Tidskriften om naturen - för miljön. Sedan 1941.

Mer strömming på matbordet hjälper Östersjön

Strömmingen har i dag degraderats till i första hand foder- och exportfisk. I medeltal äter vi idag bara 300 gram strömming per år. Kunde strömmingen i framtiden ersätta köttet och den importerade fisken på tallriken och därmed spela en positiv roll för Östersjön? 

 

Enligt den så kallade Östersjö-räknaren (se faktaruta) påverkas vårt ”östersjöavtryck” – alltså hur stor näringsbelastning vi förorsakar – mest av vad vad vi äter. I medeltal står matvanorna för 60 procent av finländarnas näringsbelastning i Östersjön. Bland annat genom att äta mer vegetariskt eller inhemsk naturfisk kan du minska på de utsläpp som dina val orsakar. Genom att äta strömming från Östersjön bidrar du också till att fosfor och kväve – de ämnen som i första hand förorsakar eutrofieringen – avlägsnas från Östersjön med fiskfångsterna.
Forskaren Mia Pihlajamäki från Tammerfors universitet är något så ovanligt som en samhällsvetare insatt i strömmingspolitik. Hon har tidigare forskat i Östersjö­staternas miljöpolitik och insatser för att minska på Östersjöns eutrofiering. Just nu verkar Pihlaja­mäki inom fakulteten för ledarskap och ekonomi och skriver sin doktorsavhandling. Avhandlingen fokuserar bland annat på Östersjöns eutrofiering och hur konsumenter och andra intressenter förhåller sig till strömming som människoföda.
– Om vi i högre grad skulle äta strömming och i mindre grad kött och importerad lax och tonfisk skulle det ha en positiv inverkan på Östersjön, säger Pihlajamäki.
Köttproduktion för som bekant med sig höga näringsutsläpp; så om fler finländare äter strömming istället för kött minskar näringsutsläppen. Transporten av importerad fisk för i sin tur med sig koldioxidutsläpp, som bidrar till klimatförändringen som också den påverkar Östersjöns tillstånd i negativ riktning.
– Jag tror att det finns en stor potential för nya närfiskprodukter på marknaden, säger Pihlajamäki.
Enligt Naturresursinstitutet utgör strömmingen hela 90 procent av de finländska yrkesfiskarnas fångst idag. Bara tre procent av strömmingen landar på finländska matbord, 13 procent går på export, en fjärdedel omvandlas till dioxinfritt foder för fiskodlingsindustrin och långt över hälften av fångsten blir pälsdjursfoder. I Finland har strömmingens popularitet som matfisk dalat från 30 miljoner kilo per år i början av 1980-talet till de knappt fyra miljoner kilo vi äter i nuläget. 


I den färska tvärvetenskapliga artikeln ”Forage Fish as Food: Consumer Perceptions on Baltic Herring” i tidskriften Sustainability för forskarna fram att bara en liten bråkdel av konsumenterna äter strömming av miljöskäl. I den undersökning som gjorts för artikeln har drygt 2 000 personer från Finland, Estland, Sverige och Danmark svarat på frågor om sitt förhållande till strömmingen. De som deltagit i undersökningen anger dess goda smak, hälsoaspekten och det låga priset som de främsta skälen att äta strömming.
– I Finland finns också ett annat praktiskt skäl till att folk så sällan äter strömming. Det är den dåliga tillgängligheten, säger Mia Pihlajamäki.
Mia Pihlajamäki, som hade det över­gripande ansvaret för undersökningen, säger ändå att de som deltagit i undersökningen lyfte fram att de gärna konsumerar miljövänlig fisk.
– Många deltagare sade att de önskar att strömmingen kunde marknadsföras med en ”eko-stämpel”. De bedömde att det här skulle uppfattas som intressant för konsumenter i allmänhet.
I Finland har strömmingen för ett år sedan beviljats MSC-certfikatet. MSC-stämpeln ges bland annat om arten är så livskraftig att fiskandet är hållbart och att miljökonsekvenserna har minimerats. Strömming fångad i Östersjön får också grönt ljus i WWF:s fiskguide för konsumenter.


I flera årtionden har många finländare förhållit sig skeptiska till strömmingen på grund av de skadliga dioxinerna i de stora strömmingar som fångas i Bottenhavet. En god nyhet är att de utsläpp i Östersjön som innehåller det skadliga dioxinet har minskat med omkring hälften under 2000-talet. 
Ändå rekommenderar Livsmedelsverket Evira att barn och personer i fertil ålder ska äta strömming högst två gånger per månad. Om du äter den strömming som danskarna fångar är den trygg att äta tack vare de låga dioxinhalterna i södra Östersjön. 
Institutet för hälsa och välfärd THL påminner för sin del om strömmingens hälsobefrämjande effekter: strömmingen innehåller nyttiga fetter som kan minska risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar.
Mia Pihlajamäki bedömer att strömming idag äts i så liten grad i Finland att det tryggt går att äta mer strömming.
– Men många fler skulle äta strömming om producenterna skulle se till att avlägsna dioxinet ur strömmingen helt och hållet och ta fram nya dioxinfria strömmingsgprodukter. Efter det skulle det vara enklare att informera om att det är både tryggt och ekologiskt att äta strömming.


I motsats till strömmingen som länge fångats i Östersjön i stora mängder har mört­fiskarna kallats skräpfisk, bland annat för att de inte fiskats upp och via den fosfor och det kväve de innehåller har de bidragit till att öka övergödningen. 
Under de senaste åren har finländarnas inställning till mörtfiskarna förändrats. Ett exempel är braxen som efter ett initiativ av John Nurminens stiftelse paketerats om till en populär produkt i frysdiskarna. K-gruppen som förädlat produkten meddelar att deras fiskbiff gjord på braxen hör till de två senaste årens absolut populäraste fisk­produkter i affärernas frysdiskar. Produkten bär den synliga Rena Östersjön-stämpeln (Puhdas Itä­meri). 

Artikeln är producerade i samarbete med nättidningen Versus och med finansiering från Maj och Tor Nesslings stiftelse. Den kan läsas i finsk översättning Versus webbplats.

Foto Pro Fisk r.f.

 

 

 

 

 

Östersjöräknaren

Testa ditt ekologiska avtryck på Östersjön med hjälp av Miljöcentralens, Lukes, John Nurminens stiftelses och Helsingin Sanomats Östersjö-räknare. Du hittar räknaren på adressen syke.fi/itamerilaskuri (på finska)


 

 

 

 

 

 

Marcus Floman, nr 3/2019
Kommentarer (0)
Skriv siffran 8 med bokstäver:

Resultat för mat:

Ge helgerna deras betydelse igen

Julen och nyåret närmar sig. Allt fler blir uppmärksamma på helgfirandets baksidor och söker alternativ. Listorna med tips om en hållbar jul är många. Tillsammans med John Björkman tar vi fram kärnan i helgfirandet.

Mer strömming på matbordet hjälper Östersjön

Strömmingen har i dag degraderats till i första hand foder- och exportfisk. I medeltal äter vi idag bara 300 gram strömming per år. Kunde strömmingen i framtiden ersätta köttet och den importerade fisken på tallriken och därmed spela en positiv roll för Östersjön? 

Med hav och havtornssaft i blodet

Som barn följde de sina familjer till sjöss och till skogs. Som vuxna har båda valt en livsstil mer rik på tid och upplevelser än pengar. Kusinerna Jonas Sjöblom och Alexandra Sjöblom tar vara på varje årstid.

Kompostera mera

Matsvinnet i hushållen är ett allt mer uppmärksammat problem. Det kan motverkas genom gammal hederlig kompostering, som i slutändan ger prima mylla. En rätt skött kompost hålls igång hela vintern av egen kraft och om den ändå fryser går att få igång den igen på våren

Efter fasankriget

Mellan noll och 30 000 blyhagel per 100 kvadratmeter. Det har Riggert Munsterhjelm kommit fram till i sin analys av jorden på den åker som skulle förse hans familj med giftfria och möjligast ekologiska grödor.

För hårda krav på eko-odlingen?

Allt fler finländska åkrar odlas ekologiskt och försäljningen av ekologiska produkter ökar. Trots det är den ekologiska matens marknadsandel mindre än två procent av livsmedelsförsörjningen. I år förnyades villkoren för jordbruksstöden. Som bäst diskuterar EU-rådet förnyade krav på ekologiska jordbruksprodukter och livsmedel. Trots goda målsättningar är det inte säkert att de nya villkoren ger ökad ekologisk produktion.

Ekologisk flygfrukt från Afrika

Ananas, mango, bananer, kaffe och kryddor. Få ställen är bättre att odla dem än i Uganda. Det har man insett på många håll i världen. Man köper dem gärna. Om de är märkta som ekologiska.

Odla på taken går bra

Att odla växter på hustaken är ett utmärkt sätt att göra stads­miljön grönare, luften friskare och temperaturen inomhus behagligare. Matnyttiga grödor som blommar vackert kan ge takodlaren stor personlig tillfredsställelse.

Glöm inte dioxinerna

Fisk är hälsosamt. Östersjöfiskar såsom strömming, lax och öring är närmat och ett gott alternativ ur miljösynvinkel. Men glöm inte problemet med höga dioxin-halter.

Ekologisk mat är hälsosammast

Ekologisk mat är det mest hälsosamma alternativet. Det säger den brittisk-tyske professorn Carlo Leifert, som under fem års tid deltagit i det största EU-forskningsprojektet någonsin inom ekologiskt lantbruk.